top of page
TIPS IN GENT
3120881.png
Goed omringd zijn

Goed omringd zijn 

We zijn sociale wezens. En zeker als student! We maken deel uit van een gemeenschap en leven (meestal letterlijk) samen. Af en toe alleen zijn kan deugd doen, maar in het algemeen hebben we contact met anderen nodig. Contact met anderen laadt onze batterijen op, geeft ons de kans om te troosten en getroost te worden, zorgt ervoor dat we gemeenschappelijke herinneringen opbouwen...

Wil je meer informatie over 'goed omringd zijn'? Klik dan hier.

Image by Priscilla Du Preez

Bij wie vind je steun? 

Start to talk is een warm project door studenten voor studenten. Via een praatgroep wordt er gesproken over zaken waarmee mensen het moeilijk hebben. Tijdens een sessie wordt vaak beseft dat we niet alleen zijn en dit schept een diep gevoel van verbondenheid. Praten helpt, blijf niet met je probleem zitten en kom gerust eens langs.

Nood aan een babbel of een luisterend oor? Bij de studentenvoorziening of studentenpsycholoog van jouw hogeronderwijsinstelling kan je hiervoor terecht.

In een OverKop-huis kan je als jongere tot 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen en allerlei leuke activiteiten doen. Het is een veilige plek waar je ook een luisterend oor vindt en beroep kan doen op professionele therapeutische hulp.

Is er iets waar je mee zit ? Kan of wil je er met je vrienden of ouders niet over praten? TEJO luistert graag naar jouw verhaal. Gratis en anoniem.

Op zoek naar hulpvoorzieningen in Gent? Op deze site vind je alle zorgvoorzieningen en zorgverstrekkers in Gent.

In Gent zijn meer dan 140 studentenverenigingen actief. Sommige zijn een ware verademing – zeker voor de nieuwkomers – want zij zorgen voor begeleiding, advies, een cursusdienst, een ontmoetingsplaats… Andere trekken de kaart van de traditie en houden vast aan bijvoorbeeld cantussen als essentieel element van het studentenleven

Image by Lina Trochez

Hoe beteken je iets voor anderen?

Wil je graag iets doen voor anderen? Dan is Give a Day iets voor jou! Op dit platform kan je vrijwilligerswerk vinden in Gent. Je kan vrijwilligersactiviteiten zoeken op basis van je wensen, wanneer, waar, met wie en op basis van je interesses en vaardigheden. Je kan je ook inschrijven als open vrijwilliger zodat lokale organisaties jou terug kunnen vinden voor een helpende hand wanneer nodig. 

Wil je iets betekenen voor anderen? Warme William kan je hierbij helpen. De blauwe beer leert ons te luisteren zonder te oordelen of te veroordelen. Een Warme William is iemand die écht naar je luistert. Het is iemand die je uitnodigt om te vertellen wat er scheelt. Iemand waarbij je veilig je kwetsbaarheid kan delen. Iemand die samen met jou naar oplossingen zoekt en daarbij niets oplegt. Ontdek hoe jij een Warme William kan zijn op www.warmewilliam.be 

Image by Miriam G

Waar ben je dankbaar voor? 

Wil je dankbaar zijn voor wat je hebt en wat je kan? Vind je van jezelf dat je hier te weinig bij stilstaat? Via deze link kan je een oefening maken om na te denken over welke zaken in je leven je dankbaar bent. 

Je kan ook zelf de oefening doen. Denk elke avond voor je gaat slapen na over 3 zaken waar je deze dag dankbaar voor bent geweest. Soms deze op voor jezelf of vertel het aan iemand anders.

Jezelf kunnen zijn

Jezelf kunnen zijn

Als student ben je opzoek naar jezelf en naar wat je wilt in het leven. Jezelf aanvaarden, positief staan tegenover jezelf, in relaties met anderen en jezelf kennen, is hierbij belangrijk. Vanuit deze aanvaarding kan je gemakkelijker een richting kiezen in het leven. Je volgt je eigen weg, zonder dat je je laat afleiden door sociale druk. Je hebt controle over gedachten en gedrag, waardoor je openstaat voor nieuwe ervaringen. 

Wil je meer informatie over 'jezelf kunnen zijn'? Klik dan hier.

Mediteren op bed

Wat vind je belangrijk in het leven? 

Broeinest geeft je een duwtje in de richting van jezelf. Broeinest is een plek waar jongvolwassenen veilig mogen landen en gelijkgezinden kunnen ontmoeten. Een plek om te mogen stilstaan hoe jij wil leven, zonder druk. Het biedt antwoorden op uitdagingen waar jij als student dagelijks voor staat en het biedt kalmte aan eventuele twijfels. Een babbel met Broeinest geeft rust & richting.

Als student onderga je verschillende sleutelmomenten in je leven. Deze momenten zijn belangrijk om betekenis te geven aan je leven, om te weten wat je wilt en waar je voor staat. Het maken van een studiekeuze is daar één van. Heb je hierbij hulp nodig? Op deze link kan je terecht voor studiebegeleiding of -advies.

Image by Clay Banks

Waar ben je trots op? 

Wil je een optimistischere kijk hebben op jezelf? Probeer dan eens nieuwe ervaringen op te doen of leer iets nieuw. 'Prettig Geleerd' is een website met een overzicht van alle activiteiten en workshops die sociaal-culturele organisaties in Vlaanderen aanbieden, zoals cursussen over persoonlijkheidsvorming, relatievorming, sociale en communicatieve vaardigheden, maar ook over kunst, gezondheid, wetenschappen... Kortom, voor elk wat wils. 

Image by Adi Goldstein

Wat wil je nog bereiken?

Stel voor jezelf doelen die je vooruit helpen, maar die ook haalbaar zijn. Leg de lat niet té hoog en ook niet té laag. Voldoende motivatie hebben om deze doelen te bereiken, kan ervoor zorgen dat je opgaat in je activiteit en dat je zo kwaliteiten, talenten en interesses ontwikkelt. Heb je moeite om voor jezelf doelen op te stellen en deze ook te volharden zodat je een mooi eindresultaat bereikt? Studiebegeleiding op jouw hogeronderwijsinstelling kan je hierbij helpen. Je vindt ze hier

Je goed voelen

Je goed voelen

Iedereen zit wel eens goed of minder goed in zijn vel. Als je goed in je vel zit dan ervaar je positieve gevoelens zoals: plezier beleven, interesse hebben in het leven, energie hebben om dingen aan te pakken, innerlijke rust ervaren of het gevoel hebben dat wensen en behoeften vervuld worden. Uiteraard hebben minder positieve gevoelens hier ook een plek, het is normaal om je ook eens minder goed te voelen. 

Wil je meer informatie over 'je goed voelen'? Klik dan hier.

Blij Selfie

Waar krijg je energie van? 

Op zoek naar alle beweegmogelijkheden in Gent? Locaties om op eigen houtje te bewegen, een overzicht van de sportactiviteiten... je vindt alles terug op de Gentse beweegzoeker.

Ontdek hier het aanbod van jouw hogeronderwijsinstelling.

Ben je op zoek naar een sportbuddy, een wandelmaatje of iemand om samen te koken? Of wil je gewoon nieuwe mensen leren kennen?                                 

Neem een kijkje op KLIK of plaats zelf een zoekertje!

Er eens op uit gaan kan helpen om je weer energie te geven! Heb je geen inspiratie en wil je nieuwe terrasjes ontdekken? Of de top 10 bezienswaardigheden in Gent uitproberen? Vind hier nieuwe adresjes en uitdagingen in Gent! 

Image by Javardh

Wat kan je helpen om je gedachten los te laten?

Mindfulness kan je helpen om te kijken naar je gedachten en gevoelens, zonder erop in te gaan en zonder te oordelen. Het kan je helpen omgaan met stress en je leert aandacht te hebben voor je geest en lichaam. VGZ Mindfulness coach is een online app die je een gevarieerd programma van oefeningen aanbiedt met daarbij een uitgebreide bodyscan. Deze app is volledig gratis. 

Kan je jouw gedachten moeilijk loslaten en raak je daarom moeilijk inslaap? Of ben je gewoon een slechte slaper? Een goede nachtrust is voor ieder mens onmisbaar. Ontdek hier wat een slaaponderzoek inhoudt. 

Verdrietig op de bank

Ben je soms niet te streng voor jezelf? 

Mildheid en compassie tonen zijn belangrijke aspecten in het aanvaarden van jezelf. Jezelf veroordelen en bekritiseren maakt niemand gelukkig. Belangrijk hierbij is dat je zorg draagt voor jezelf en je eigen lichaam. Wat heb je nodig om ervoor te zorgen dat je rust vindt?

Binnenwerk is een podcast van Eva Moeraert en Maaike Verstraete die wekelijks meditatie- of visualisatieoefeningen delen. Deze podcast probeert je welbevinden te verhogen, je veerkracht te vergroten en je zelfacceptatie te versterkten. focust zich op het verhogen van het welbevinden, vergroten van je veerkracht en het versterken van je zelfacceptatie. 

Perfect geluk bestaat niet. Soms ben je uit balans en dat is oké.

Veerkracht

De oranje bol in de geluksdriehoek geeft alles weer dat je uit balans kan brengen. Dit kunnen kleine of grote tegenslagen zijn of stressoren die op je weg komen. We moeten nu eenmaal met de realiteit leven dat we niet voortdurend gelukkig kunnen zijn. Iedereen ervaart wel eens stress of heeft wel eens een tegenslag. Hoe sterk je uit balans raakt, hoe sterk jouw geluk te lijden heeft onder druk, tegenslagen en veranderingen, hangt af van hoe veerkrachtig je op dat moment bent. Er zijn hierbij 3 competenties die belangrijk zijn om veerkrachtig in het leven te staan: 'emotie- en stressregulatie', 'flexibiliteit' en 'omgaan met tegenslagen'. Door deze vaardigheden te trainen leer je wat jouw kan helpen en wat niet. Hieronder geven we twee voorbeelden van online platforms die u kunnen helpen om veerkrachtig door het leven te gaan. 

Wil je meer informatie over 'veerkracht'? Klik dan hier.

Vaardig leven is een online leeromgeving met gratis wetenschappelijk gefundeerde oefeningen uit de psychologie, samengesteld door professionele hulpverleners. De oefeningen in deze online leeromgeving zijn ontworpen om vaardigheden te trainen om veerkrachtig door het leven te gaan, ook al worden we met moeilijkheden geconfronteerd.

Deze app is gericht op het geven van eerste hulp bij psychische problemen. 

Je krijgt actiegerichte tips en bouwt aan je zelfvertrouwen om anderen te helpen die het psychisch moeilijk hebben. Daarnaast geeft de app jou ook tips om zelf om te gaan met schokkende gebeurtenissen. 

Heb je nood aan een professioneel gesprek? Maar weet je niet goed bij wie je terecht kan?

Via het platform BloomUp, word je online gelinkt aan een erkend psycholoog of psychotherapeut. Je start met het invullen van een vragenlijst over je voorkeuren, daarna krijg je 3 aanbevelingen waaruit je één iemand kan kiezen. Het eerste kennismakingsgesprek is volledig gratis. Wil je hier meer informatie over? Neem dan een kijkje op https://www.bloomup.org/

bottom of page